You are currently viewing 5 признака, че е време да смените матрака си

5 признака, че е време да смените матрака си

5 признака, че е време да смените матрака си

Когато купуваме матрак, повечето от нас се надяват, че продуктът ще издържи дълго време и няма да е необходимо да го сменяме на всеки няколко години. Продължавайки да спим на износен матрак, увреждаме здравето си. Проблемите с гръбначния стълб, нарушенията на съня и лошото кръвообращение са само част от негативните последици от неудобното легло.

Защо не трябва да спите на стар матрак и как да разберете, че матракът е в неизправност?

Нека се опитаме да разберем.

 1. Проблеми със съня
  Ако се мятате в леглото, без да спите, и на сутринта се събуждате в лошо настроение, с дискомфорт в гърба или врата и се чувствате разбити и безсънни, значи е време да помислите за смяна на матрака.

Продължителността и качеството на съня ви зависят от това колко добре спите. Лошият матрак не позволява на тялото да се отпусне правилно, а постоянното напрежение води до нарушения на съня и често събуждане.

Такива проблеми се появяват дори при нов матрак с добро качество, ако той не е подходящ за вас лично. Не очаквайте дискомфортът да изчезне и сънят ви да се подобри. По-добре е незабавно да замените матрака с друг модел според собствените си предпочитания и здравословно състояние.

 1. Срок на годност
  Производителите посочват продължителността на живота на даден продукт, след което той трябва да бъде заменен. Експертите препоръчват един матрак да се използва средно не повече от 7-10 години в зависимост от материала и състава му.

Когато правилата се нарушават или матракът не е добре поддържан, може да се наложи да го смените много по-рано. Дори и да не виждате признаци на износване, това не означава, че матракът е подходящ за спане.
С течение на времето качеството на материалите се променя, механизмите се износват и матракът вече не може да изпълнява пряката си функция да осигурява подходяща опора на гръбначния стълб.

 1. Промяна на телесните параметри и здравословното състояние
  Всеки матрак е проектиран за определени параметри на спящия – височина, тегло и брой лица. Продуктите с ортопедичен ефект също се приспособяват към човешкото тяло. Вярно е, че с течение на времето става все по-трудно да се върнат в първоначалното си състояние.

Човек може също така да отслабне много или да има партньор, който е с много различно тегло. И в двата случая матракът трябва да се замени с по-подходящ модел.

Детският матрак трябва да се сменя с напредването на възрастта. По този начин мускулно-скелетната система на детето ще се развие правилно.

 1. Признаци на алергия
  Ако се събудите със сърбеж в очите, запушен нос, кашлица или кожни обриви, потърсете матрака.

Теглото на един матрак може да се увеличи почти двойно през целия му живот. Факт е, че прекарваме почти една трета от живота си в леглото. В резултат на това върху леглото остават микрочастици от кожа, влага, прах и животински косми. Част от него се озовава в матрака.

Леглото се превръща в истинско място за размножаване на микроби. В тях могат да се размножават прахови акари, плесени и други вредни микроорганизми, което предизвиква алергични реакции и допринася за развитието на астма и екзема. Между другото, това се отнася и за възглавниците. Не забравяйте, че те също трябва да се подновяват редовно.

 1. Видими дефекти
  Понякога външната проверка е достатъчна, за да се разбере, че матракът трябва да се смени. Ямичките, бучките, видимите деформации, стърчащите пружини и парчетата пълнител по повърхността са сигурни признаци на износване, дори ако сте закупили артикула наскоро.

Ако матракът ви скърца, ще трябва да го подновите. Скърцащите звуци означават, че една или повече от пружините са повредени и ортопедичната функция е загубена. Това може да повлияе на качеството на съня ви. Продуктът вероятно не подлежи на ремонт и е по-лесно да се замени матракът, отколкото да се лекуват нарушенията на съня по-късно.

Матраци Magniflex Варна – История на марката и модели

При обзавеждането на едно легло матракът играе важна роля. Той осигурява правилната позиция на тялото по време на сън, отговаря за кръвообращението и отпускането на мускулите. И за да може матракът да изпълнява функциите си, той трябва да се сменя редовно. Не бива да чакате до пълното му изхабяване, защото новият матрак е преди всичко инвестиция в собственото ви здраве.